Kyrklig homosexuell vigsel får inte moderat stöd

Moderater i länet är emot homoäktenskap, det visade sig under partiets länsförbundsstämma i helgen. Moderaternas länsförbundsstyrelse ställer sig nämligen bakom ungdomsförbundaren Johan Söderbergs motion där han bland annat påstår att homosexuella äktenskap är onaturliga.

Umeå har valts till Sveriges homovänligaste stad med motiveringen att Umeå generellt präglas av en öppen och tolerant attityd.

Trots det verkar öppenheten och toleransen inte så stor i det övriga länet det visade sig i helgen när moderaterna höll sin länsförbundsstämma

Ungdomsförbundaren Johan Söderberg fick stöd för sin motion där han bland annat påstår att homosexuella äktenskap är onaturliga, och att Sveriges hållning i frågan om att tillåta homosexuella att gifta sig i kyrkan är helt galen.

Det var bara en av de tio ledamöterna i länsförbundsstyrelsen som reserverade sig mot beslutet att stödja motionen.  Där var det bara Katarina Hahlin från Vilhelmina som reserverade sig.

Av de femtio länsombuden var det 27 som sa ja, medan 23 sa nej-

I Skellefteå registreras inte många partnerskap, nämligen inte ens ett per år, berättar Solveig Degerman på Kommunledningskontoret i Skellefteå kommun.

Enligt den statistiken kommer antalet homosexuella kyrkliga vigslar kanske inte att bli något stort problem för Johan Söderberg, i alla fall inte i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".