Låg lön och karensdag orsakar längre sjukskrivning

Karensdagen gör att vi jobbar fast vi är sjuka, det säger Kicki Bernhardsson, undersköterska och fackligt aktiv i Kommunal i Umeå. Det tror hon är en förklaring till att de långa sjukskrivningarna ökat den senaste tio-årsperioden.

Under det senaste decenniet har Sverige sett en enorm ökning av utbetald sjukpenning, och det är inte antalet sjukskrivningar som ökat, utan vi blir hemma allt längre. Det visar en ny studie från SCB, Statistiska Centralbyrån.

Kicki Bernhardsson ser karensdagen som en av många orsaker till detta: När folk går till jobbet fast de är sjuka istället för att stanna hemma och ”mota Olle i grind” så brakar de ihop till slut, säger hon.

Mellan 1993 och 2001 tredubblades utbetalningarna av sjukpenning. Orsaken är enligt en ny studie från SCB att vi är sjukskrivna allt längre. Kvinnorna inom vård, skola och omsorg har drabbats hårdast. Förutom att kraven växt på arbetsmarknaden har det skurits ner och omorganiserats något som folk blir sjuka av, konstaterar SCB. Kicki Bernhardsson beskriver sin arbetssituation som ett ständigt ekorrhjul, och med en låg lön tar man sig helt enkelt inte råd att vara sjuk.

- Man måste ju ha någt att betala sina räkningar med i slutet på månaden, så det är ju en lönefråga också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista