umeå

Kräver svar om sextrakasserier

Nu kräver Diskrimineringsombudsmannen (DO) svar från Umeå kommun på en rad frågor om påstådda sexuella trakasserier på en grundskola. Det handlar om en idrottslärare som ska ha varit närgången och gjort sexuella anspelningar, enligt föräldrar till en flicka som gjort en anmälan till DO.

Det har hållit på sedan 2007, när flickan gick i sjätte klass. Av sin idrottslärare fick hon då kommentarer med sexuella anspelningar, och beröringar som hon upplevde som närgångna och obehagliga. Flickan gör då tillsammans med två andra flickor en anmälan till rektorn. Men rektorn tog ingen kontakt med föräldrarna. Ytterligare två anmälningar gjordes vid sportlovet 2010 och valborgsmässoafton.

Ledare för flickans bror
Ett möte med rektorn, skolsköterska, kurator och föräldrar hålls den 3 maj för att redogöra vad som hänt. Den 20 maj meddelar rektorn att läraren kommer att vara i tjänst men att han inte kommer att jobba på skolan.
Sedan upptäcker föräldrarna att deras son får idrottsläraren som ledare när han ska delta i skol-DM, vilket föräldrarna reagerar mot.
Rektorn lovar att läraren ska vara avstängd från allt som har med skolan och skolans elever att göra.

Kräver information
Efter semestern får föräldrarna beskedet att flickan ska slippa ha läraren som mentor eller som idrottslärare, men att skolan kan inte göra något åt sonens situation.
I september ställer föräldrarna krav på att övriga föräldrar ska informeras och att läraren ska omplaceras. I anmälan till DO skriver föräldrarna att tillräckliga åtgärder inte vidtagits - trots att läraren erkänt att han gjort det flickorna säger och upplevt som kränkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".