Umeå

Medborgarförslag avslås ofta

Medborgarförslag till politiker avslås ofta
1:12 min

Medborgarförslag från medborgarna ska minska avståndet mellan väljare och politiker. Men förslagen avslås ofta och frågan är om de tas upp i tid. Per Hansson från Sävar vill veta vad Umeå kommun tycker om norrbottniabanans dragning genom Sävar.

Per Hanssons medborgarförslag berör norrbottniabanans dragning och Trafikverket vill ha in yttranden senast 12 november 2010.

När Per Hansson lämnar in sitt medborgarförslag poängterar han att det är viktigt att detta förslag behandlas snabbt men det är något man inte kan ta hänsyn till utan han får veta att detta förslag tidigast kan behandlas i slutet av november.

Till skillnad från ett vanligt brev måste ett medborgarförslag behandlas som en politisk motion. Det innebär att tjänstemän bereder och politiker tar ställning till förslaget.

På Umeå kommuns hemsida kan man läsa att 43 medborgarförslag lämnats in under 2010 och av de som hittills behandlats har de flesta fått avslag.

Reporter Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".