Motsättningar om arbetstiden i vården

En av de hårdaste striderna inom facket Vårdförbundet är konflikten om arbetstidsmodeller inom landstinget. Det säger som förhandlat när facket kommit överens med landstinget om 3 modeller för arbetstiden, inte 32 som tidigare. Fortfarande är det inte klart på alla kliniker hur de ska jobba.

Konflikten om arbetstidsmodeller inom landstinget har skapat motsättningar mellan Vårdförbundets medlemmar, det säger Evy Gustafson Vårdförbundets vice ordförande i länet.

Den första april kom landstinget och facken överens om tre olika arbetstidsmodeller och det kommer enligt Evy Gustafson att innebära att en del som arbetat mycket på obekväm arbetstid och kanske haft en högre ersättning än på andra kliniker nu kommer att få mindre. Andra som arbetat lite under obekväm arbetstid kan däremot tjäna på de nya modellerna. Dessutom kommer allt fler att omfattas av en arbetstidmodell, det säger Evy Gustafson till P4 Västerbotten.

Enligt det avtal som finns om nya arbetstidsmodeller är ersättningen för obekväm arbetstid tjugo procent högre än vad det centrala kollektivavtalet ger.

En arbetstidsförkortning ingår också i en av modellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista