Jätteplan i Gunnarn lockade flygintresserade

Det jättestora ryskbyggda transportplanet Ilyushin I.L. 76 landade igår (onsdag) på Storumans flygplats. Förhoppningsvis kan en sådan händelse hjälpa till att visa att flygplatsen fyller en funktion, hoppas flygplatschefen.

Planet kom från Johannisburg i Sydafrika med delar till anrikningsverket vid Svartlidengruvan. Planet kan ta omkring 40 ton last, och har en vingbredd på ca 50 meter.

Planet är ett av de största som någonsin landat i länet och eftersom Storumans flygplats ursprungligen är en militär flygplats är den tillräckligt stor för sådana flygplan.

Flygplatschefen i Storuman Mikael Fredriksson säger att det är något av en happening för flygplatsen att ta emot ett så stort plan. Förhoppningsvis kan det hälpa till i den pågående debatten om flygplatsens framtid att visa att man kan det, säger Mikael Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista