Robotens historia och framtid skildrad i film

En automatisk damsugare är okej, men var går gränsen för vad en robot ska göra, vill vi ha robotar i vården? Den och många andra frågor som rör robotens framfart i vår värld ställer du dig efter du sett en film som är gjord i Skellefteå.

Det är filmen Robot - slave, lover and master som ska går på Utbildningsradion i vår. Den har Christer Nyström och Lars Westerlund gjort. Det är en film som lämnar en hel del frågor obesvarade för den handlar om robotens historia.

Journalisten Lars Westerlund, som rest världen över för att göra filmen, menade att vi ser på roboten väldigt olika beroende på vart vi bor.

- Japaner är väldigt positiva medan vi europeér än så länge är skeptiska till robotens utveckling. I USA börjar man fundera på att utveckla hemtjänstrobotar som ska kunna ersätta människor.

Det blir billigare att använda en hemtjänstrobot än att anlita en mänsklig varelse.

- Det är en fråga man skulle kunna ställa sig inför framtiden, kommer robotorna att bli den fattiges hemhjälp och att mänsklig vård blir en lyx, funderar Lars Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".