Föräldrar missnöjda med skolnedläggning

Det blev nej till föräldrarnas förslag att driva vidare Vägsele skola i form av en gemenskapsintraprenad, där både kommunen och en ideell förening skulle ta ansvaret. Skolan kommer att stängas till hösten, har skolpolitikerna beslutat.

- Alla är förstås missnöjda med beslutet, säger Fredrik Kyrk som har barn på Vägsele skola. Enligt honom hade föräldrarna fått informationen från kommunfullmäktige att det gällde att ta fram ett förslag där skolan kunde drivas billigare än idag. En halv miljon billigare skulle det också bli, enligt föräldrarnas beräkningar.

Men barnomsorgs- och utbildningsnämnden menade att driften måste spara mer pengar än en nedläggning, för att komma ifråga. Genom att stänga skolan helt sparas en miljon kronor.

- Man förstår inte vad de tänker på, säger Fredrik Kyrk.

En nedläggning har diskuterats sedan ett år tillbaka, men vid senaste fullmäktigemötet fick föräldrarna möjlighet att lägga fram förslaget på alternativ driftsform.

Föräldrarna tycker att de fått för kort tid på sig att arbeta för det. Men barnomsorgs- och utbildningsnämndens ordförande håller inte med.

- Man har haft väldigt gott om tid att om man över huvud taget hade haft funderingar på att hitta alternativa lösningar så skulle det naturligtvis ha varit på bordet för längesedan, säger Lars-Birger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista