Lövånger Kyrkstad. Foto SVT Bild.

Hot mot Lövångers konferensanläggning

Lövånger kyrkstad under lupp
1:45 min

Det är problem med pengar för Lövångers kyrkstad och i synnerhet konferensanläggningen.

– Kommunen har ifrågasatt varför man ska ge bidrag till en verksamhet som bara går back, säger Berth Öhlund (s) och kommunalråd i Skellefteå, även inga beslut om stopp för kommunalt stöd är fattade.

- Vi är oroade över Lövångers framtid, säger Marika Wallgren som tillsammans med andra engagerade Lövångerbor träffade kommunalrådet idag för att diskutera frågan.

Det är Stiftelsen Lövångers Kyrkstad som har till uppgift att vårda och bevara Lövångers kyrkstad som kulturminnesmärke. Men kyrkstaden består också av en kurs- och konferensanläggning och det är den verksamheten som ekonomiskt inte går ihop.

– Något positivt måste hända för att vända trenden och få lite fart på turistnäringen, lyfta fram Lövångersbygden och på så sätt få bättre snurr på konferensanläggningen, säger Berth Öhlund.

– Nu ska kommunen hjälpa till med att försöka hitta en ny entreprenör till konferensanläggningen och Lövångerborna ska via Lövånger utveckling samla ideér för att kunna söka olika ekonomiska medel för att kunna fortsätta driva verksamheten, säger Marika Wallgren.

– Hur det än blir med konferensanläggningen kommer kyrkstaden alltid finnas kvar eftersom det är ett kulturminne, säger Berth Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".