1 av 2
Ashraf Khadim, en av arrangörerna bakom Haffacupen. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Wisam Khadim, Ibrahim Joboori och Eziz Allaberdyev på Ersängsskolan ser fram emot Haffacupen. Foto: Anna Burén/SR.
UMEÅ

De ordnar Haffacupen

Haffacupen
1:34 min

På fredag blir det fotbollscup på Ersboda i Umeå. Haffacupen är en av de många arrangemang under kulturlovet som ordnas av unga själva med hjälp av pengar och coachning från kommunen.

Ashraf Khadim som själv går i gymnasiet är en av dem som är med och arrangerar Haffacupen.

- Vi ville själva vara med i något sådant och vi hade inte så mycket planerat under kulturlovet, så vi tyckte att det var en jättebra idé att få andra ungdomar att vara med i en fotbollsturnering, säger Ashraf Khadim.

Umeå Kommun har satsat 150 000 kronor på att unga själva ska kunna ordna arrangemang nu under lovet. Det är de unga som kommit med idéerna och nära fyrtio projekt har fått pengar och en coach.

DJ-skola, filmkurs för tjejer och utomhusbio är något av det som ordnas. Och Haffacupen blev snabbt populär, säger Ashraf Khadim.

- Vi har fått in tjugo anmälda lag när vi sagt att det ska vara 16. Allt gick mycket snabbare än förväntat. Innan affischerna var ute hade vi redan fullt, säger Ashraf Khadim.

Killarna bakom Haffacupen får hjälp av fritidsgården Athena och Ersboda SK för att allt ska flyta under kvällen med fika och sekretariat och priser. Lagen kommer från bland annat Teg, Ålidhem, Mariehem och Ersboda. Ibrahim Joboori som går i sjunde klass på Ersängsskolan är en av de som ska vara med och spela.

- Jag ska fixa ett lag nu och sedan ska vi spela med i cupen. Det blir väldigt spännande. Det är nice att spela fotboll, säger Ibrahim Joboori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".