Det är viktigt med vårdinformation på finska, tycker Mirjami Kiviniemi. Foto: Inga Korsbäck, SR.
Landstinget

Saknar vårdinformation på finska

Saknar finsk vårdinformation
1:16 min

I landstingets informationshäfte "hitta rätt i vården" saknas information på finska. Mirjami Kiviniemi ordförande för Finska klubbens pensionärssektion i Umeå har i en skrivelse till landstinget krävt info på finska om hur man hittar rätt i vården.

– Ja, jag tycker att det är jätteviktigt. Vi har många äldre personer i kommunen och i klubben som inte hanterar dator, dom pratar inte (svenska), dom är rädda, ensamma och använder tolk jämt. Jag tycker att det är jätteviktigt att dom kan få information på finska, säger Mirjami Kiviniemi.

Mirjami Kiviniemi ilsknade till när hon fick hem landstingets blå vita informationshäfte "hitta rätt i vården". Tio månader senare har hon nu fått svar att det ska finnas information även på finska. Landstingets informationschef Malin Åberg säger att Västerbottens läns landsting ska bli bättre på att informera om regler och rättigheter på fler språk än svenska.

Nästa år när Mirjami får hem foldern "hitta rätt i vården" så ska även finsktalande få kortfattad information om patientavvgifter och vart man kan vända sig om man behöver sjukvård:
– Det är jättebra. De har lovat att de ska bättra sig och jag kommer att skriva igen om det inte har hänt något, säger Mirjami Kiviniemi till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".