Sverige

Ciderprovning och vinresor kan vara på gång

Försäljning av alkohol direkt från mindre tillverkare kan bli verklighet redan nästa år, det föreslår en utredning som regeringen gjort. I Brännland utanför Umeå har bryggaren Andreas Sundgren i höst dragit i gång med cidertillverkning i mindre skala och ett positivt beslut i den här frågan skulle betyda mycket, enligt honom.

– Det skulle innebära att jag kunde sälja min produkt direkt vid produktionskällan vilket ju inte bara handlar om att sälja alkohol eller alkoholhaltiga drycker. Det handlar om större saker som turism och upplevelseindustri och möjligheten att ha kringarrangemang som provningar och matarrangemang, och det gäller ju i mycket högre utsträckning förstås de bryggerier som är etablerade i Sverige i dag, säger Andreas Sundgren som startat ciderbryggeri utanför Umeå.

Diskussionen om gårdsförsäljning av alkohol har både handlat om folkhälsan och att gårdsförsäljning skulle göra alkohol tillgängligare men också att det skulle kunna krocka med EU-rätten och därmed äventyra alkoholmonopolet.

Lotty Nordling som jobbat med utredningen säger att deras jobb inte handlar om att ta ställnig för eller emot utan att de ska lägga fram fakta om det är möjligt att bedriva gårdsförsäljning, samtidigt som det inte ska påverka den alkoholpolitik som finns idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".