Allmännyttan ska inte få betala idrottshallar

Boverket vill stoppa överföringar av pengar från allmännyttiga bostadsbolag till annan kommunal verksamhet, till exempel idrottshallar. Hans-Urban Strand, på Hyresgästföreningen i Umeå, tycker att det är ett bra förslag. Koncernbidragen från Bostaden är lagliga, lovar ordföranden i Umeå kommunföretag.

Boverket efterlyser klara regler så att allmännyttans bostadsbolag enbart tillåts flytta pengar inom bostadssektorn. Enligt Hyresgästföreningen betalar till exempel hyresgäster i Mitthem i Sundsvall, som ingår i koncernen Stadsbacken, drygt 3000 kronor per lägenhet och år i koncernbidrag. Något som Hyresgästföreningen ser som en extraskatt för hyresgästerna.

Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden finns med på en lista som hyresgästföreningens tidning Vår Bostad tagit fram över de 21 allmännyttiga bostadsbolag i landet som för över pengar, via koncernbidrag till annan verksamhet i kommunens koncern. Bostaden AB förde år 2002 över 2,3 miljoner kronor till Umeå kommun, det motsvarar 172 kr per lägenhet och år.

Bostadens koncernbidrag berörs inte av Bostadens förslag på ändrade regler, säger Bertil Hammarstedt som är ordförande i koncernen Umeå Kommunföretag, som äger omkring 20 aktiebolag däribland Ultra.

- 5,37 procent på eget insatt aktiekapital har vi rätt att ta ut, det är Boverkets beslut. Något annat tar vi inte ut, jag lovar och svär, säger Bertil Hammarstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".