Vattenkraftskommuner kräver återbäring från skatten

Vattenkraftskommunerna vill ha del av de statliga skatterna. De 43 kommunerna försörjer övriga Sverige inte bara med el utan också med skatteintäkter, anser föreningen. Landshövding Lorentz Andersson är kritisk till föreningens krav och tycker att det är rättvisare att den enskilde elkonsumenten får lägre energiskatt på el som i dag.

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner vill att 600 miljoner av de intäkter som vattenkraften genererar ska återföras till de kommuner där vattenkraftverken finns.

Konsumenterna eller kraftbolagen ska inte behöva betala mer, utan en del av de statliga energiskatterna ska kunna stanna i regionerna. Det anser de 43 kommunerna som engagerat sig i Sveriges vattenkraftskommuner.

För att vässa sina argument så har föreningen beställt en utredning.

- De här vattenkraftskommunerna försörjer Sverige inte bara med el utan också med skatteintäkter. Skatteintäkter som är betydligt större än samtliga statliga bidrag och utjämningsbidrag som man får tillbaka, säger utredaren Bo Mårsäter.

I Västerbottens län är landshövding Lorentz Andersson kritisk till föreningens krav. Han tycker att kommunerna redan i dag får återbäring från vattenkraften.

- I dagsläget är det den enskilde personen som bor i Skellefteå kommun eller i Kiruna kommun som får det genom att man har lägre skatt på elenergi. Jag tycker inte att det ska gå till en enskild kommun av det skälet att man råkar ha vattenkraft inom sitt område. Det är mycket rättvisare att det går till varje enskild elkonsument, säger Lorentz Andersson.

Lorentz Andersson var också utredare av skatteutjämningssystemet, och menar att om vattenkraftskommunerna skulle få mer pengar från energiskatterna så skulle det vägas in i skatteutjämningssystemet.

- De här intäkterna skulle då fördelas över landet, så att det skulle då ge ett visst tillskott till den totala kommunala sektorn men inte speciellt i den enskilda kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista