Yrkesbehörighet krävs för Roundup m fl

Nu blir det förbjudet att bespruta ogräs i villaträdgårdarna med bekämpningsmedel som innehåller glyfosat. Privatpersoner får i fortsättningen byta ut spruta och vattenkanna mot pensel, eller använda andra preparat.

Regeringen har avslagit en begäran från två tillverkare att få fortsätta sälja medlen till allmänheten. Det behövs yrkesmässig utbildning för att få spruta eller vattna med ämnet.

Beslutet kom sedan forskare i både Sverige och Danmark visat att det verksamma ämnet i vanliga ogräsmedel, glyfosat, förorenar grundvattnet betydligt mer än vad man tidigare trott. Roundup, Glyphonova och Rambo är några av namnen som glyfosat säljs under.

Kemikalieinspektionen har tidigare tagit beslutet att yrkesmässig behörighet ska krävas för glyfosatprodukterna, ett beslut som tillverkare vänt sig till regeringen för att få ändrat.

Regeringen tycker att enskildas användning av preparaten på grusplaner och trädgårdsgångar innebär en onödigt stor risk för förorening av grundvatten och brunnar.

Privatpersoner får däremot fortsätta använda glyfosatprodukter som stryks direkt på ogräsplantan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista