Arbetssökande hänvisas till telefonen

För att kunna lägga mer kraft på de som behöver mest hjälp planerar nu arbetsförmedlingen att fler arbetslösa ska kunna klara sig mer själva framöver. Internet, telefon och egen initiativförmåga hänvisas de till.

Vid ett första inskrivningmöte avgörs hur mycket stöd du anses behöva. Kan du klara dig själv hänvisas du till telefonen, internet och din egna initiativförmåga.

- Det viktigt att få mer tid för dem som behöver mer stöd, och det är det det här leder till, säger Lena Jatko, länsarbetsdirektör.

Arbetsförmedlingen bygger upp fyra stora telefoncentraler över landet, och dit är det tänkt att arbetslösa ska ringa istället för att regelbundet träffa sin handläggare.

- Det betyder att man måste ta ett större ansvar själv också, och känna att man gör de saker man kommit överens om, säger Lena Jatko.

Några av de arbetssökande på arbetsförmedlingen i Umeå tycker att det skulle kännas bättre att möta en handläggare personligen.

- Det skulle nog gå bra, för mig i alla fall, men det är ju alltid skönare att ha kontakt direkt, säger Håkan Sondell.

- Jag tycker det är betydligt mycket bättre att kunna sitta där öga mot öga, säger Renee Öström

Susanne Lindberg tror att det är viktigt för en del att mötas personligen, men ser också fördelar med telefonkontakten.

- Det är självklart viktigt att också bara snabbt få kontakt med någon och få svar på en kort fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista