Avtal med Uman Genomics ska ses över

Det forsknings- och samarbetsavtal som finns mellan Uman Genomics, Västerbottens läns landsting och Umeå universitet ska ses över, det har landstingsstyrelsens arbetsutskott beslutat. Företaget slipper också betala miljonbelopp till landsting och universitet.

Uman Genomics har under de tre senaste åren inte klarat av att betala universitetet och landstinget de två miljoner som man ska betala enligt det avtal som finns. I år slipper Uman Genomics betala 1 miljon till universitetet och man behöver bara betala landstinget 100 000 kr.

Den summa som Uman Genomics ska betala ska bland annat täcka en del av kostnaderna för driften av Medicinska biobanken där länsbornas blodprover är sparade.

Att avtalet nu omförhandlas kan enligt det (s) landstingsrådet Levi Bergström innebära att Uman Genomics i fortsättningen bara betalar för de prover som man tar ut från Medicinska biobanken. Om omförhandlingen av avtalet sedan innebär att andra kommersiella forskningsprojekt får tillgång till proverna kan inte Levi Bergström svara på idag.

Men Lena Nilsson som är informationsansvarig på Medicinska biobanken säger till P4 Västerbotten att det är positivt att avtalet nu ses över och enligt Lena Nilsson är det bästa om den monopolsituation som nu råder, där Uman Genomics har kommersiell ensamrätt på proverna, att den upphör och att alla kan konkurrera på lika villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista