UMEÅ

Libyer i Umeå hotas av utvisning

1:40 min

En flykting från Libyen som bott i Umeå och kämpat i sex år för asyl hotas nu av utvisning. Enligt hans advokat Mathias Blomberg riskerar mannen tortyr och dödsstraff om han skickas tillbaka till diktaturen.

Mannen finns just nu flyktingförvaret i Märsta och advokat Mathias Blomberg gör allt för att stoppa utvisningen.

– Han är helt övertygad själv att så fort han kommer landa i Tripoli kommer han tas om hand. Och då tas om hand på det sätt som lybiska myndigheter gör, det vill säga först förhöras, torteras och sedan avrättas, säger Mathias Blomberg.

De skäl mannen från Lybien söker asyl för är att han som regimkritiker utsatts för tortyr och förföljelser i sitt hemland. Men de svenska myndigheterna har inte ansett att det finns tillräckliga skyddsskäl.

För två veckor sedan förde polisen mannen från Umeå och satte honom i flyktingförvaret i Märsta. Hans vän Sara i Umeå är orolig.

– Jag är ju naturligtvis rädd att de ska avvisa honom och att det värsta väntar där nere i Libyen. Om det blir så, så har ju Sverige misslyckats i sitt åtagande att ge skydd till flyktingar som behöver, säger Sara.

Sverige stoppade tillfälligt avvisningarna till Libyen för två år sedan efter att en man från Skellefteå utvisats till Libyen och sedan dött i fängelse där.

Avvisningarna började igen efter att Migrationsverket godtagit förklaringen att mannen tagit sitt eget liv.

När det gäller mannen från Umeå som nu hotas av avvisning så har han ansökt om en ny prövning hos Migrationsdomstolen. Advokat Mathias Blomberg säger att om det krävs så kommer han att driva det här ärendet vidare till internationella organ.

– Förhoppningen är att våra svenska domstolar ska fatta ett korrekt beslut en gång i det här ärendet i alla fall, och då kommer han att få stanna, säger Mathias Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista