Vedhantering farligast

Drygt hälften av alla som skadar sig vid eget skogsarbete gör det när de jobbar med ved. En fjärdedel gör illa sig vid avverkning av träd, visar ny forskning.

Studien från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med Norrlands universitetssjukhus och Arbetslivsinstitutet berör personer som sökt sjukvård vid sjukhuset på grund av skador vid skogsarbete.

Sjukhuset får in ett 40-tal skador av denna typ varje år.

Medan tidigare studier har visat att dödsolyckor främst inträffar i samband med motorsågsavverkning av träd, visar denna studie att vedhanteringen står för flest antal icke dödliga skador och skador med den längsta sjukskrivningstiden.

Drygt hälften av skadorna inträffar i maj, en typisk vedhanteringsmånad.

Av de skadade var nio av tio män. Ungefär hälften av olyckorna drabbade skogsägaren själv, medan vart tredje fall var en familjemedlem. Vanligaste redskapet vid skadetillfället var vedkap/klyv och motorsåg.

Som främsta förklaring till olyckshändelsen pekade 68 procent ut personrelaterade faktorer som bristande koncentration och stress.

Knappt hälften hade drabbats av skador i händer och armar medan drygt en fjärdedel fick skador i fötter och ben.

I studien konstateras att det finns ett stort behov av aktiva insatser för att minska skadeförekomsten i privatskogsbruket.

I Sverige finns cirka 23 miljoner hektar skogsmark och hälften är privatägd. Det finns inga säkra uppgifter men forskning har pekat på att antalet skador i privatskogsbruket kan vara betydligt fler än vid vanligt förvärvsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista