Senaste nytt om kulturhusbranden i Lycksele

I våra nyheter igår och denna morgon har mycket handlat om branden som förstörde tingsrättshuset i Lycksele, ett av stadens kulturhus, kanske det allra finaste.
Nytt sedan igår är att polisens misstankar om att branden var anlagd nu har bekräftats. Men några spår av förövare finns inte ännu.

Det var vid halvsextiden igår som branden upptäcktes. Sen blev det fullt jobb för alla brandmän i Lycksele. Tätortens räddningskår fick alltså hjälp från både Rusksele och Örträsk.

Brandmännen insåg ganska snart att tingsrätten inge gick att rädda och inriktade sig på att rädda omkringliggande hus. Den strategin lyckades.
En av de närmaste grannarna, Allan Beijmo, som bor bara tio-femton meter från tingshuset, säger till P4 Västerbotten att han är så chockad att det är svårt att finna ord.
Kommunalrådet Lilly Bäcklund (s) säger till P4 Västerbotten att hon vill att huset ska byggas upp igen.
Hon besökte själv brandplatsen vid flera tillfällen igår och var påtagligt skakad när P4 Västerbotten talade med henne i morse. Hon berömde brandmännen för deras arbete och också personalen på tingsrätten och polisen som med förenade krafter kunde rädda aktuella handlingar och datorer med aktuella mål. Också en del konstföremål kunde räddas innan hela huset fattat eld.

Det är däremot fortfarande oklart om det hundra år gamla arkivet har klarat sig.

Tingsrätten har redan fått provisoriska lokaler och kommer redan på måndag att vara igång igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista