Unga misstänkta mordbrännare häktade

Två flickor, 16 och 19 år gamla, häktades under helgen misstänkta för att ha anlagt branden som förstörde Lycksele Tingsrätt och även den brand som hann stoppas vid Tannbergsskolans gymnasium för knappt två veckor sedan.

Det är ovanligt att så unga människor häktas och Gunnar Swanström som är den yngre flickans advokat hoppas att socialtjänsten redan idag kan ordna en mer passande övervakning av hans klient. Inte ens om man har erkänt brottet eller är väldigt ung kan man alltid undvika att unga hamnar i häkte. I det här fallet spelar helger och klämdagar in, säger advokat Swanström och så förstås att straffet för mordbrand är fängelse i minst två år. Flickorna är dessutom misstänkta på vad man kallar sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, och då är häktning obligatorisk. Däremot har flickorna har inga restriktioner, det innebär exempel att de får ta emot anhörigbesök och röra sig inom häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".