Vindkraftsparken Bliekevare väster om Dorotea. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Vindkraft

Vindkraftverk stannar av is

De vindkraftverk som byggs i Norrland är inte utvecklade för det kalla klimatet. Exempelvis den nya vindkraftparken Bliekevare väster om Dorotea kunde inte gå för fullt förra vintern. Med hjälp av 70 miljoner från Energimyndigheten ska företaget O2 försöka lösa problemet med isbildning på rotorbladen.

Bliekevare blir ett testområde för olika avisningstekniker och i vinter kommer O2 att testa ett 10-tal olika system. Staffan Niklasson, som är teknikutvecklare på O2, räknar upp några tekniker som ska testas och det handlar om defrosterskikt, varmluft och olika ytbehandlingar som gör att isen inte fäster lika lätt. Men i fjällen behövs något kraftigt, säger Staffan Niklasson som tror på vad han kallar smart värmefolie som värms just innan isen hinner bildas.
Hur mycket O2 förlorat på isbildningen i Bleikevare är en affärshemlighet som Staffan Niklasson inte vill gå in på men det är ett allvarligt problem. Trots isproblemen är Bliekevare lönsamt projekt som kan bli ännu bättre, säger Staffan Niklasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".