Läkare lär av varandra

Kinesiska läkare i Skellefteå
1:36 min

I Kina är det lättare att få kontakt med behandlare, medan i Sverige samarbetar primärvård och sjukhus bättre. Internationellt utbyte är viktigt, menar läkaren Mats Gustafsson i Skelleftehamn.

Just nu är en grupp kinesiska läkare på besök i Skellefteå för att lära sig mer om hur primärvården kan fungera på bästa sätt. Och samarbetet mellan Skellefteå och Shanghai har pågått i många år, berättar Mats Gustafsson, läkare i Skelleftehamn och en av dem som står som värd för besökarna.

– Jag hade en kurs i Kina för många år sedan för kinesiska distrisktsläkare tillsammans med läkare från Umeå. Vi berättade då hur vi arbetar, framförallt lyfter vi fram tillgänglighet att träffa samma läkare samma sköterska så ofta som möjligt, även för olika åkommor.

Mats berättar även att de kinesiska läkare är intresserade av samverkan mellan primärvård och sjukhus.

– I Shanghai är kontakten mellan primärvård och sjukhus väldigt dålig, säger Mats Gustafsson, läkare i Skelleftehamn.

Även i länet har man utbyte av besöket och att i sin tur också besöka Kina för att se hur vården fungerar där.

– Vi kanske gör det lite svårt att få kontakt med vården i Sverige och ibland kan jag tycka att det är lite lättare i Shanghai. De har en väldigt intensiv kontakt mellan behandlare och patient, de kan få akupunktur nästan varje dag och bara den kontakten betyder en hel del, säger Mats Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".