Krister Sandqvist, länspolismästare. Foto Tommy Engman/SR.
Västerbotten

Högskolan bra för rutinerade poliser

Polishögskolan utvecklar poliser
1:13 min

Varje år går det åt ett 20-tal tjänstgörande poliser för att undervisa på Polishögskolan i Umeå. Det är tjänstgöringstid som tas från det ordinarie arbetet och den ordinarie polisstyrkan. Å andra sidan innebär lärartiden en utveckling för den enskilda polisen.

– Jag tycker den har jättestor betydelse, och det var ett stort lyft för oss i Västerbotten att vi fick hit en polisutbildning, säger länspolismästaren Krister Sandqvist.

Något tillskott av poliser har polisutbildningen inte inneburit, tvärtom. Det blir tjänstgörande poliser som går av under perioder eller dagar för att bli lärare.

Det är faktiskt fler poliser som är inblandade i högskolans undervisning än som syns på arbetstidsuttaget. Det är knappt någon som jobbar heltid, och det byts ut poliser under året i olika kursavsnitt. Och just det att vara utbildare är utvecklande för poliserna som medverkar och kommer kolleger tillgodo också i det dagliga polisarbetet, enligt länspolismästare Krister Sandqvist.

– Det ger ju möjlighet till kompetensutveckling, och det gör det roligare i jobbet.

Och utöver det gör polisutbildningen att det lär lättare att rekrytera nya poliser. Vi har i varje fall inte haft några svårigheter att få nya poliser i den här polismyndigheten, säger Krister Sandqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".