Anna From-Lindqvist VD för företaget Euniqém som kommer att börja jobba med att hjälpa nyanlända att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Foto: Maria Kabatanya/SR.

Lotsar för nyanlända saknas

VBTN Direkt: Anders Hahlin om Arbetsförmedlingens nya roll
5:31 min

Få kommuner i länet har lotsar som ska hjälpa nyanlända svenskar att etablera sig i det svenska samhället. Men på Arbetsförmedlingen säger man att det finns lotsar där det mest behövs.

Om en vecka tar Arbetsförmedlingen över huvudansvaret för att nyanlända svenskar ska kunna etablera sig i det svenska samhället. Men i många kommuner saknas de etableringslotsar som ska hjälpa de nyanlända att få jobb. Här i Västerbotten finns det bara lotsar i fem av femton kommuner.

Marie Linell-Persson, på Arbetsförmedlingens avdelning för integration och etablering, säger att man har lotsar i de kommuner där det mest behövs.

- Vi gör bedömningen att vi har fått i lotsföretag i de kommuner som tar emot de flesta nyanlända i Västerbotten, säger Marie Linell-Persson.

Etableringslotsarna kan vara företag eller organisationer och de ska både fungera som socialt stöd till nyanlända och hjälpa till att skaka fram jobb.

Men i mer än hälften av landets kommuner saknas sådana lotsar och här i Västerbotten finns det bara etableringslotsar i Lycksele, Storuman, Skellefteå, Umeå och Vilhelmina. Nyanlända i Umeås kranskommuner kommer att få hjälp av lotsar i Umeå.

- Vi räknar med att antalet lotsföretag kommer att öka i den takt som också nyanlända kommer att öka inom reformen. Om inte företagen ökar i den takten så kommer vi även att göra riktade insatser, säger Marie Linell-Persson.

I Skellefteå är företaget Euniqém ett av dem som kommer att börja jobba med att hjälpa nyanlända att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Anna From-Lindqvist ser flera förklaringar till att det än så länge är få som nappat.

- Det är väldigt nytt och det är ett initiativ från regering och riksdag att man ska jobba lite annorlunda. Så jag tror nog att det kommer att komma fler, det är jag helt övertygad om, säger Anna From-Lindqvist.

Etableringsreformen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".