Nysatsning för flygplatsen? Foto: Tommy Engman/SR.
Storuman

Storumans flygplats på G igen

Storumans flyg på G igen
1:36 min

Flygtrafiken på Storumans flygplats kan komma att återupptas. I vart fall vill kommunens flygplatsbolag starta om i februari och har nu ett förslag klart.

- Vi har fått förslag och beräkningar från olika parter som är kunnig på området. Det har vi nu behandlat i flygplatsstyrelsen och som nu går vidare via kommunstyrelsen till fullmäktige, säger Erik - Abel Ejderud som är styrelseordförande för Storumans flygplats.

Det skulle kosta nästa år 6,5 miljoner att återuppta reguljärtrafiken på flygplatsen. Vad tycker du om den summan?

– Det är klart den är hög men samtidigt måste vi veta att vi för samtal med annan flygplats om delaktighet i det här, men det kan jag inte prata om i förväg, säger Erik-Abel Ejderud.

Flygplatsen är ännu öppen för chartrade plan och skulle man fortsätta med det skulle det kosta nästan 6 miljoner kronor, så för bara en dryg halvmiljon skulle det gå att få tillbaka reguljärtrafiken. Enligt uppgift har man två bolag som är beredda att flyga och kanske genom att landa på ytterligare en flygplats.

Att lägga ned flyget helt kostar nästan 2 miljoner har flygplatsbolaget räknat ut.

Huvudargumentet för de som vill lägga ned Storumans flygplats är att det tar pengar från skola vård och omsorg men om politikerna tror på flygplatsstyrelsens förslag så kommer inte de verksamheterna att drabbas nästa år i vart fall, säger Erik - Abel Ejderud.

– Det påverkar ingenting i de lagda ramarna för olika nämnder, utan då är det isåfall i likviditeten och kommunens resultat som möjligen påverkas, säger Erik-Abel Ejderud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".