Många skogsägare tror på stigande priser. Foto: Örjan Holmberg/SR Västerbotten.
VÄSTerbotten

Rekordnöjda skogsägare

Årets skogsbarometer visar att skogsägarna är rekordnöjda med konjunkturutvecklingen. Skogsbarometern har tagits fram av Swedbank och LRF konsult och bygger på intervjuer med 750 skogsägare över hela landet.

Den visar att två tredjedelar av dem är tillfreds med lönsamheten i skogsbruket, och det är en rejäl ökning från tidigare år. Många tror också på fortsatt stigande priser för både massaved och timmer de närmaste åren.

På kort sikt finns en del hot som kan påverka skogsägarna. Sverige och Europa har stora virkeslager, och den svenska exporten missgynnas dessutom av en stark krona. Det här gör att efterfrågan viker och senast i går meddelade träindustrikoncernen Setra att företaget kommer att genomföra ett antal driftstopp vid sina såganläggningar under december och januari för att anpassa  produktionen till efterfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".