Foto: Svt Bild.
Sverige

Kyrkan måste anpassa kostymen

Bengt Bergius: "Vad kan lämnas över till frivilliga?"
1:29 min

Svenska kyrkan märker nu av den lågkonjunktur som präglat landet under några år, därför behöver stiftet inleda sitt arbete med att på sikt få ner kostnaderna.

– Njae jag ser det kanske snarare som en utmaning - nu gäller det att se till så att kostymen passar igen och det kan vara ett sätt för kyrkan att tänka "hur använder vi våra pengar på bästa sätt?", säger Bengt Bergius, vice ordförande i stiftsfullmäktige.

Det är med viss fördröjning som kyrkan nu märker av den lågkonjuktur som landet legat i de senaste åren. Men det är även andra saker som spelar in.

För tio år sedan fanns cirka 80 församlingar i länet , i dag finns det 58. Och tittar man på antalet medlemmar så var 9 av 10 personer med i svenska kyrkan för tio år sedan, i dag är det 8 av 10. Även om antalet som valt att gå ur kyrkan de senaste åren planat ut så märks nu krisen inom Svenska kyrkan. 

Bengt Bergius, vice ordförande i stiftsfullmäktige, tror att ett sätt att minska kostnaderna inom kyrkan är att öka det ideella arbetet.

– Det är ju just detta med frivilligheten, att titta på vilka uppgifter de anställda nu gör som kan lämnas över till frivilliga inom församlingarna.

Skogsägarna tror på fortsatt stigande priser både för massaved och timmer de närmaste åren. Vad betyder det för kyrkan som är en stor skogsägare?

– Det betyder ju mycket och just nu går det bra för skogen men där finns också osäkerhet. Det har ju att göra med dollarn detta så jag tror att där får man också vara lite försiktig inom några års tid, säger Bengt Bergius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".