Reporter Åza Meijer och professor Micael Dahlén, Handelshögskolan Stockholm. Foto: Åza Meijer/SR.
Skellefteå

Flexibilitet nyckel till lyckad export

1:33 min

Många tror att det ska ta lång tid att arbeta in sig på en ny marknad. Men det är enligt professor Micael Dahlén på Handelshögskolan i Stockholm helt fel. Intensiva korta insatser med effektiv marknadsföring kan ge ett snabbt genomslag.

Gör företagen rätt så ska det inte behöva ta ens ett år för att slå igenom. I vår globala värld är det att väcka nyfikenhet som är lösningen.

Professor Micael Dahlén besökte igår Skellefteå för att ge exportföretag råd och tips.

– I den enorma konkurrens som råder idag så räcker det inte att ha en bra produkt. Alla har en bra produkt, du måste ha någonting som verkligen sticker ut och griper tag i människor och gör dem nyfikna, säger Micael Dahlén.

Receptet enligt professorn för att lyckas globalt är att skapa nyfikenhet och att inte satsa på en marknad för länge, utan istället göra korta intensiva insatser och vara otroligt flexibel.

Det är precis vad två företag för Norrbotten ska försöka göra nu. Två företag som lyftes fram under exportdagen i Skellefteå. Ett bageri och ett hotell med rum uppe i trädkronorna. Företag som måste lyckas med att skapa nyfikenhet menar Dahlén.

– Vi är så bortskämda idag. Var vi än befinner oss i världen idag så har vi tusentals erbjudanden om det så bara handlar om att köpa popcorn eller kaffe. Så det är någonting som krävs för att vi verkligen ska vilja sträcka oss efter det du har att erbjuda, säger Micael Dahlén.

Men nu har professorn hamnat i Norrland där basnäringen är stor, även om tjänstenäringen nu gått om och leder ligan över flest anställda i Västerbotten.

Så vad ska då företag här göra för att lyckas globalt?

– Det finns en enorm kompetens här uppe. Det är exotiskt här jämfört med många andra ställen, det finns mycket att bygga på. Jag är övertygad om att det måste vara någonting speciellt som kommer från det tuffa klimatet här uppe, säger Micael Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista