Ja till biogasanläggning på Tuvan

Det blir en biogasanläggning på Tuvan i Skellefteå. Det beskedet gav kommunfullmäktige igår när man debatterade och röstade om saken. Men fortfarande pågår processer om tidigare tagna beslut, och alla partier är heller inte överens om satsningen.

Frågan om en biogasanläggning på Tuvan har stötts och blötts i fyra år, det har handlat om vilka problem lukten skulle ge, om placeringen är lämplig, om miljön och om kostnaden.

Moderaterna och folkpartisterna säger nej till anläggningen. Däremot har kristdemokraterna nu ändrat sig, och säger ja till vad Kenneth Widmark kallar ett ekonomiskt högriskprojekt.

- Tekniken är bättre nu än för fyra år sedan, säger han.

Lennart Gustavsson, folkpartist och boende på Tuvan, har lett kampen för att stoppa biogasanläggningen. Han säger att beslutet var väntat, men att sista ordet inte är sagt.

- Jag ser det inte som att det är klart fullt ut än, kammarrätt och regeringsrätt ska säga sitt, säger Lennart Gustavsson.

Han vill att anläggningen prövas mot EG-direktiv om buller. Enligt honom har man inte tillämpat de EG-direktiv som ska vara implementerade i svensk lag.

- Det handlar bland annat om att man måste göra en områdesbedömning ur miljösynpunkt, till exempel när det gäller buller - finns det andra bekymmer som kan accelerera, undrar Lennart Gustavsson som tycker att anläggningen inte ens borde vara påtänkt innan de bekymren retts ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista