SKELLEFTEÅ

Nordkalottens dansare samlas

1:27 min

Dansare och scenkonstnärer i nordkalotten samlas i ett nytt EU-projekt för att inspirera varandra och skapa gemensamma föreställningar. Projektet drivs av Dansväxthuset i Skellefteå.

Dansaren Simone Marklund, medlem i Dansväxthuset, är förväntansfull.

– Det kommer att betyda så mycket. Man blir så glad varje gång man kommer hit och ser att alla är så peppade att dansa. Vi kommer att få göra ännu mer roliga saker och så kommer de att hyra in olika koreografer så att vi får dansa med dem och ha olika workshops och så, säger Simone Marklund.

Projektet ”Dance and performing arts” är ett samarbete mellan dans och scenkonstverksamheter i nordkalotten. Aktörerna kommer till exempel från Norrbotten, Österbotten, Norge och Finland. Genom utbyten hoppas man hitta inspiration, få ny kunskap och bygga viktiga nätverk.

Förutom EU-bidrag får projektet 2,2 miljoner kronor av Skellefteå Kommun. Pengarna ska användas för att utveckla ett dans- och scenkonstprogram för ungdomar och producera gemensamma föreställningar.

Tom Hedman är projektledare för Dansväxthuset i Skellefteå.

– Vi har ju en god grund, vi har Skellefteådans och balettförening, vi har studieförbund, och ett dansgymnasium. Men sedan stannar det upp efter dansgym och det är där vi ser dansväxthuset som en möjlighet för de som är extra intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista