Warriors på Norrlandsoperan, Foto: Erin Baiano/Norrlandsoperan
UMEÅ

Urpremiär på Norrlandsoperan

Warriors på Norrlandsoperan
1:38 min

Om en vecka är det urpremiär på Norrlandsoperan för det nyskrivna verket Warriors. Och det är ovanligt att det beställs ett dansverk för en levande orkester. Dansarna kommer från USA, Vietnam och Sverige och musiken framförs av Norrlandsoperans symfoniorkester.

Koreograf är Pontus Lidberg.

 – Det är ett verk där jag har samlat några av de finaste dansarna jag har stött på de senaste åren. Och det är ett samarbete med kompositören B Tommy Andersson som har skrivit musiken specifikt till det här nya verket, säger Pontus Lidberg.

Pontus Lidberg har ett finger i det mesta i den här föreställningen. Musiken, koreografin, ljus och vilka som dansar på scenen.

– Det brukar vara så när jag jobbar. Inte just att jag får vara med kompositören från allra första början, det är väldigt unikt. Men jag jobbar så, jag väljer ut det mesta, säger Pontus Lidberg.

Det är ovanligt att det i Sverige idag beställts ett dansverk för levande orkester. Norrlandsoperans symfoniorkester spelar de bägge föreställningarna av Warriors som har uruppförande nu på fredag på Norrlandsoperans teaterscen.

Med världen som arbetsfält för Pontus har tiden efter sommaren bestått av många arbetsdagar i utlandet,

bland annat har han varit i Vietnam och USA för att repetera dansarna inför den här föreställningen.

Och han tycker att dansen tas på allvar på Norrlandsoperan. 

– Jag tycker att Norrlandsoperan är en av de mest spännande institutionerna i hela landet därför att de vågar göra andra saker än de andra operahusen och scenerna. MADE-festivalen som äger rum här i maj är en festival i världsklass, säger Pontus Lidberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".