Mikael Holmlund Samordningsförbundet Umeå. Fem miljoner beräknas projektet Steget vidare kosta och finanseras bland annat av Socialtjänsten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, EU och Viva. Reporter Inga Korsbäck/SR.
Umeå

Utförsäkrade ska hjälpas tillbaka

Utförsäkrade ska hjälpas tillbaka
1:16 min

Projektet "steget vidare" ska hjälpa utförsäkrade och arbetslösa tillbaka till arbetslivet igen. Målgruppen är personer över 25 år och som behöver mer stöd för att komma ut i jobb igen, säger Mikael Holmlund från Samordningsförbundet i Umeå.

– Projektet vänder sig till de som blivit utförsäkrade, de som är nollklassade inom Socialtjänstens hägn. Man är sjuk men man har ingen sjukpenninggrundande inkomst. Det vänder också till personer som varit arbetslösa en lång tid, säger Mikael Holmlund och fortsätter;

– Man har en mer komplicerad situation för att komma ut i arbete igen, så det är målgruppen.

I mars nästa år hoppas Mikael Holmlund att projektet "steget vidare" som Samordningsförbundet i Umeå är projektledare för. 

Syftet med projektet är att utförsäkrade och långtidsarbetslösa inte ska behöva bollas mellan olika myndigheter för att få hjälp med att kanske kunna jobba igen:

– Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Viva och även landstingspersonal kommer att finnas under ett å samma tak och jobba med de här människorna.

Och att insatserna finns samlat på ett ställe är viktigt, säger Mikael Holmlund.

– De sitter under samma tak, de jobbar tillsammans i team. Det finns en psykolog som jobbar med Arbetsförmedlaren och personlig handläggare från Försäkringskassan. Det är det som är finessen, det är inte så långt att gå och man vet vad de andra har att erbjuda, säger Mikael Holmlund.

Projektet "steget vidare" beräknas pågå tre år och finanseras bland annat med medel från Socialtjänsten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, EU och Viva Umeå kommun. För fem miljoner kronor kommer minst 125 personer att få stöd och hjälp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".