Allt fler äldre på särskilda boenden i Umeå har trycksår

Allt fler äldre på Umeå kommuns servicehus drabbas av trycksår. Det visar årets kartläggning av vården inom socialtjänsten.

Pia Friberg och Britta Rågfeldt, som är medicinskt ansvariga sjuksköterskor i Umeå, kopplar ihop att antalet trycksår ökat jämfört med ifjol, med att personalen blivit färre. Färre personal kan innebära att det blir svårare att hinna med att förebygga trycksår, skriver dom medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i rapporten.

Och nästan 4 av 10 av dom boende på Umeå kommuns särskilda boenden får sömnmedel. Och det är fortfarande en stor andel personer, drygt 40 procent, som tar tio eller fler läkemedel, det rapporterar Pia Friberg och Britta Rågfeldt, medicinskt ansvariga sjuksköterskor i Umeå, i årets kartläggning av kvalitén inom Umeå kommuns äldrevård. Sjuksköterskorna ska nu ta upp resultatet med läkare på Geriatriskt centrum på Universitetsjukhuset i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".