Förundersökningen till Operation Liquid är på runt 30 000 sidor. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR.
Västernorrland/Västerbotten

Rekorddyr dopningsrättegång

Operation Liquid
2:07 min

Du har nog just upplevt ditt livs dyraste kafferast, sa en av försvarsadvokaterna till mej under någon av rättegångens första dagar. 20 minuters kaffedrickande kostar cirka 26.000 kronor i advokatarvode, sa försvarsadvokaten och tog en kopp till.

Och han hade rätt, under rättegången som kommer att pågå under ett halvår är mellan 70 och 100 advokater närvarande som alla kostar 1134 kronor i timmen utom då de reser då kostnaden en dryg tusentlapp i timmen.

Men det är inte bara advokaterna som kostar pengar. Polisen i Sverige har ägnat 42 500 timmar i dryg tusentlapp i timmen. utredningsarbetet, översatt i tjänster skulle det betyda 25 poliser som på heltid arbetar i ett helt år - till en kostnad av drygt 20 miljoner kronor.

Tullen i norra Sverige har haft mellan 2 och 3 personer som påheltid jobbat med operation Liquid.

Åklagarna har sedan i mars i år varit tre stycken som arbetat heltid, varav två pendlat från Stockholm.

Att det är möjligt att satsa så mycket resurser på ett fall säger Tomas Nilsson, operativ chef vid polisen i Sundsvall beror på att polisen sedan förra sommaren haft möjlighet att specialanställa poliser som ingår i den nationella Aktionsgrupp som är tillsatt av regeringen för att bekämpa grov organiserad brottslighet. Från den gruppen har tio arbetat på heltid i Västernorrland och tio i Västerbotten.

– Det här är nog det absolut största målet om dopningsmedel i Sverige och kartläggningen har gett oss kunskap som vi inte hade tidigare om ett sort samhällsproblem. Det känns väldigt tillfredsställande, säger Tomas Nilsson.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt_edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".