Maria Pietilä Holmner. Foto Scanpix.
Slalom

Maria PH vann sin första världscuptävling

Maria Pietilä-Holmner i Aspen efter sin första världscupseger
1:49 min

Maria Pietilä-Holmner tog sin första världscupseger när hon vann slalomtävlingen i Aspen. Therese Borssén och Frida Hansdotter fanns också med bland topp nio.

Det var ingen lyckad svenskdag i går för svenskorna i världscupen i Aspen. Anja Pärson kom på 21:a plats och Maria Pietilä-Holmner på 16:e i storslalom.

Men i dagens slalom gick det bättre, Maria Pietilä-Holmner ledde efter första åket och var överlägsen i andra.

– Det känns helt underbart. Det är lite svårt att ta in men det finns bara bra känslor just nu, säger Pietilä-Holmner till Radiosporten.

När hon var ute i backen trodde hon dock inte att det skulle bli en så bra placering.

– Första åket tyckte jag att jag höll igen lite för mycket och inte riktigt lät skidorna gå. Men sen när jag kom ner och insåg att jag var snabbast så insåg jag att det nog var rätt bra ändå, säger Pietilä-Holmner.

– Inför andra åket, det är tuffare att starta sist, det är svårare i banan och lite mer uppkört. Det kändes absolut inte bra men sen kom jag ner och såg att jag ändå vann. Så det kanske inte ska kännas bra alla gånger.

Totala tiden på 1.46,19 ledde till hennes första världscupseger någonsin men andra gången på pallen – 2008 när hon kom tvåa i slalom. Pietilä-Holmner är nu femma i den totala världscupen.

– Det låter jättebra. Men just nu känns det bara bra att få vinna sin första världscup och jag ska bara försöka njuta av det. Sen får man se framåt och försöka ta med allt det positiva härifrån.

Therese Borssén och Frida Hansdotter gjorde båda ett väldigt bra andra åk och slutade sjua respektive nia, medan Pärson kom snett i slutet av backen och tappade tid. Pärson blev 24:a.

– Vi har haft superbra tävlingar innan och det har känts att vi är på gång. Samtidigt ska man göra det på tävling också och det är fantastiskt att ha tre tjejer i topp tio. Vi har mycket vi ska ta med oss härifrån och vi har mycket mer att ge, säger Maria Pietilä-Holmner.

På andraplats kom tyskan Maria Riesch, 68 hundradelar efter, och trea blev Tanja Poutiainen från Finland.

Pietilä-Holmner ledde efter första åket på tiden 53,86 sekunder. Svenskan var bland de första som åkte och ingen av de andra stjärnorna lyckades vara snabbare.

Österrikes Nicole Hosp hade den andra snabbaste tiden, 0,09 efter Pietilä-Holmner och slovenskan Tina Maze var 0,14 efter.

Therese Borssén var 11:a och Frida Hansdotter 14:e, 1,08 respektive 1,31 efter landsmaninnan. Anja Pärson var 2,51 sekunder efter Pietilä-Holmner och hamnade på en 24:e plats efter det första åket.

 
 
Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Fakta: Maria Pietilä-Holmner

Född: den 25 juli 1986 i Umeå.
Bor: Umeå.
Familj: pojkvännen Hans Olsson, pappa Tom Pietilä, mamma Elisabeth Holmner, brodern Johan och systern Jenny.
Klubb: UHSK Umeå.Längd: 170 cm.Vikt: 64 kg.
Främsta meriter, OS: Fyra i slalom, 24:a i storslalom 2010, tia i storslalom och 21:a i slalom 2006.
VM: Silver i storslalom 2007, åtta i storslalom 2009.
Världscupen: Seger i slalom i Aspen 2010, tvåa i slalom i Levi i november 2008.
Första världscupstart: Den 26 oktober 2002 i storslalom i Sölden.
Aktuell: Vann karriärens första världscupseger i Aspen söndag 28/11 2010. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".