Sverige

Riskfyllt att betala julklappen i fem år

Riskfyllt med 60 månaders julkredit
1:43 min

På stora affischer inför jul utlovar ett hemelektronikföretag fem års kredittid utan ränta och avgifter, men där finns inte ett ord om vilken vara man skall låna pengar till. Torbjörn Hjort, som forskar om vardagen för familjer med knapp ekonomi, ser större risker för dem med långa krediter. Men på banken som finansierar ser man inga problem med marknadsföringen.

– Det har vi inga synpunkter på utan vi tittar på vår det och det är att ställa samma krav på krediterna som vi gör på andra krediter. Vi vill inte låna ut till kunder som kan få svårt att betala tillbaka, säger Bengt Carlsson, presskontakt på Handelsbanken.

Reklamkampanjen på busshållplatser runt om i landet är en kontrast till debatten om aggressiv marknadsföring av konsumentlån som har pågått - inte minst när det gäller ungdomar och familjer som hamnat i skuldfällor.

Hemelektronikföretaget Elgiganten utlovar upp till 60 månader kredit, utan ränta eller avgifter och lockar också med att "alla önskningar kan uppfyllas" - men i affischen finns inte ett ord på produkter. Eddy Hernandez är marknadsansvarig på Elgiganten.

– Det är en del i vår ambition att göra hemelektronik tillgänglig för alla.

Men ni annonserar ju inte en produkt över huvud taget?

– Nej, det är ju en avbetalningslösning.

Du tycker inte att det här lockar till kreditköp som man kanske inte har råd med?

– Det kan vi inte spekulera i utan den plan vi erbjuder tillsammans med Handelsbanken är en tjänst som finns tillgänglig för våra kunder, och sedan är det upp till kunden att välja, säger Eddy Hernandez, marknadsansvarig på Elgiganten.

Inte heller Konsumentverket har några synpunkter så länge lånen inte bryter mot lagen.

Forskaren i socialt arbete Torbjörn Hjort vid universitetet i Lund forskar om bland annat vardagen för familjer med knapp ekonomi i ett konsumtionssamhälle som det svenska.

– Det här är ju tudelat. Å ena sidan så ger det här möjlighet att kunna konsumera sådant som de annars inte skulle ha möjlighet till, men det är väldigt höga risker och de här hushållen tar om möjligt ännu högre risker än vad andra gör när de konsumerar på krediter.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".