Inget beslutet om nattågstrafiken. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
Västerbottens län

Beslutet om nattågstrafiken uppskjutet

Efter omfattande kritik skjuter statliga Rikstrafiken upp beslutet om att halvera nattågstrafiken till och från övre Norrland.

– Remisskritiken har varit massiv och entydig och vi anser därför att det finns anledning att gå vidare innan man sätter ner foten i frågan, säger Rikstrafikens styrelseordförande Inger Davidson (KD).

I en utredning om nattågstrafiken till övre Norrland 2013 kom Rikstrafiken  fram till att det skulle räcka med ett statligt subventionerat nattåg per dygn i stället för två. Men planerna väckte omfattande protester i hela Norrland. Neddragningen beskrevs som ett slag både mot turism och arbetskraftsförsörjning.

Tanken var att fler tågförbindelser skulle tillkomma när marknaden avregleras och nya kommersiella aktörer träder in. Men bland de berörda kommunerna finns en stark oro för att det inte kommer att fungera.

– Många norrlandskommuner känner sig redan i dag missgynnade på olika sätt och det spär på känslan av att man tycker att nattågstrafiken är något som staten ska ansvara för, säger Inger Davidson.

Rikstrafiken övergår i Trafikverket den 1 januari 2011 och Trafikverket får då bereda frågan vidare.

– Om trafiken ska bibehållas eller utökas behövs ett nytt uppdrag och mer pengar, säger Inger Davidson.

Anja Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista