Foto: Trons, Scanpix
Sverige

Kritiker: "Vindsäkerhet åsidosätts"

Vindkraftskritikern: ”Säkerhetskrav åsidosätts av politiska skäl”
1:31 min

Både politiker och myndigheter struntar i säkerhetslagstifningen runt vindkraftverken. Den salvan kommer från vindkraftskritikern Claes-Erik Simonsbacka i Bureå.

Som industrikonsult ställer han sig frågan varför andra industrianläggningar är instängslade men inte vindkraftsparker.

– Skulle man i tillståndsprocessen tvingas beakta de relevanta produktdirektiven som miljöbalkens portalparagraf skulle det inte vara politiskt genomförbart med en vindkraftsutbyggnad i Sverige nu, säger Claes Simonsbacka.

När du berättar det här låter det som att du tycker att det här är så politiskt viktigt att bygga ut vindkraften att politikerna tummar på lagen?

– Det är helt korrekt, säger Claes-Erik Simonsbacka.

Enligt EU:s maskindirektiv ska det vara säkerställt att människor inte drabbas av olyckor. Det innebär instängsling inom en radie av minst 400 meter från vindkraftverken, menar Claes-Erik Simonsbacka som har arbetat som konsult i LKAB:s gruvor i Kiruna och jämför med att där är automatiska maskiner inhägnade. Trots att de står på 900 meters djup där allmänheten aldrig vistas.

Claes-Erik Simonsbacka anser att politiker och myndigheter blundar för säkerhetsfrågorna när det gäller vindkraftsverken. Och när han påpekar det får han ingen respons.

– Jag har ju under många år ställt frågor direkt till ledande partipolitiker, partikanslier, regeringskansliet, statsministrar, andra ministrar, Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket med flera utan att över huvud taget få svar, säger Claes-Erik Simonsbacka, industrikonsult från Bureå.

Arbetsmiljöverket säger att de inte ännu kan svara på om maskindirektivet innebär att vindkraftsparker måste stängslas in. Verket planerar en nationell tillsynsinsats mot vindkraftverk som kommer att starta inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".