Nordmaling

Intressekonflikt i Nordmalingspolitiken

Jävsfråga i Nordmaling
1:18 min

Folkpartiet i Nordmaling reagerar på att Socialdemokraterna utsett frun till en av revisorerna till ersättare i socialnämnden. Det här väckte diskussion under kommunfullmäktige igår.

– Det känns väldigt besvärande, säger Folkpartiets gruppledare Krister Bäckman.

Brukar sånt här vara vanligt?

– Har inte under mina dryga 30 år stött på detta, säger Krister Bäckman.

Det var många deltagare som reagerade på att Socialdemokraterna utnämnt en förtroendevald revisors fru som ersättare i socialnämden.

Revisorerna är nämligen skyldiga att granska alla nämnder och i det här fallet så uppstår då en jävsituation.

Folkpartiets gruppledare Krister Bäckman berättar att man tagit upp detta med Socialdemokraternas valberedning redan för en och en halv vecka sedan och då blivit lovade att man skulle se över frågan innan kommunfullmäktige som hölls i går. Där visade sig att man inte ändrat sitt val trots en uppenbar jävsituation.

Thomas johansson, ordförande i Socialdemokraternas valberedning, anser att man ska vänta och se hur det blir i praktiken.

– Vi har resonerat på både det ena och det andra sättet men majoriteten tycker att det här är ett bra förslag - då ska man också välja utefter det och sedan får vi se hur det ser ut när vi kommer till skott sedan.

– Men enligt revisionsbyrån så såg de inte det som något större problem, säger Thomas johansson, ordförande i socialdemokraternas valberedning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".