Har planer på att börja flyga från Skellefteå. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
SKELLEFTEÅ

Skellefteå kan få nytt flyg

Flygbolaget Malmö Aviation har planer på att öppna en flygförbindelse till och från Skellefteå.

Malmö Aviations vd Bengt Roslund säger till P4 Västerbotten att inga beslut är tagna, men att Skellefteå är en av de nya destinationer som bolaget just nu tittar på.

Malmö Aviation använder Bromma för inrikestrafiken och Umeå är för närvarande enda destination i Norrland.

I våras beslutade Skyways att lägga ner sin flygtrafik till och från Skellefteå och efter det har flygresenärerna från Skellefteå flygplats varit hänvisade till SAS.

Flygplatsledningen i Skellefteå har också uppvaktat flygbolaget Next Jet. Next Jet har under de senaste åren tagit över en stor del av Skyways inrikestrafik, och bolaget trafikerar bland annat Lycksele och ett antal andra destinationer som upphandlas via Rikstrafiken.

Next Jet har genomfört en kraftig expansion i södra Sverige och vill i första hand avvakta vårens upphandling av Rikstrafikens linjer innan bolaget startar nya destinationer.

Peter Brovall på Skyways säger att han upplever att det finns en stor efterfrågan på fler aktörer till Skellefteå flygplats, men att det är svårt att konkurrera med SAS.

Enligt Skellefteå Flygplats vd Robert Lindberg så har antalet passagerare på Skellefteå flygplats ökat med 200 000 till 225 000 personer jämfört med förra året.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".