1 av 2
Här lastas ett ambulansflyg för katastrofinsats. Foto: Hördur Geirsson/Transportstyrelsen.
2 av 2
Övning för insats med Svenska nationella ambulansflyget. Foto: Transportstyrelsen
VÄSTERBOTTEN

Vård till skadade soldater

Det Svenska nationella ambulansflyget som leds medicinskt från Norrlands universitetssjukhus kan komma att sättas in för att ta hand om svenska soldater på utlandsuppdrag.

Det kan handla om soldater i Nordic Battlegroup och FN-soldater. 

– När svenska soldater deltar i fredsbevarande eller fredsframtvingande uppdrag i till exempel Afghanistan, Kongo eller på andra oroliga platser i världen ökar också risken för personskador, säger överläkare Helge Brändström vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå som är medicinskt ansvarig för Snam-verksamheten i ett pressmeddelande.

Det Svenska nationella ambulansflyget (Snam) har funnits sedan 2005. Flyget kan sättas in när det inträffar en större olycka eller katastrof inträffar och det blir aktuellt med en omfattande evakuering av skadade.  

Snam har tidigare evakuerat skadade européer efter en omfattande terroristattack i Bombay 2009. Flyget har också fört ut folk från krigets Libanon och transporterat hem skadade svenskar och deras anhöriga efter flodvågskatastrofen i Thailand 2004.

Sjukvårdspersonalen ombord på planet finns till vardags runt om på olika sjukhus i landet. Och det är från Västerbotten som den medicinska delen av det nationella ambulansflyget leds.

Av de omkring 140 läkare och sjuksköterskor som ingår i gruppen finns omkring 40 i Västerbotten.

Det är regeringen som, tillsammans med Transportstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen, beslutar om Svenska nationella ambulansflygets insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".