Ännu en ödesdag för flygplatsen i Storuman. Foto: Tommy Engman/SR.
Storuman

Ännu en ödesdag för Storumans flygplats

Idag avgörs framtiden för Storumans flygplats ännu en gång. Frågan om flygplatsens överlevnad ska upp i fullmäktige under eftermiddagen.

Flygtrafiken på Storumans flygplats har legat nere sedan i somras och personalen sägs upp den sista januari. Nu ska politikerna i kommunfullmäktige ännu en gång ta ställning till om man ska fortsätta betala miljoner för att få igång trafiken igen.

Just innan fullmäktige började idag satt kommunstyrelsen i diskussioner med flygplatsbolaget som vill att trafiken ska fortsätta.

Miljoner kostar det kommunen hur det än blir. Enligt de utredningar som gjorts så kostar det kommunen 1,9 miljoner kronor att kallställa flygplatsen. Att hålla flygplatsen öppen för flygtrafik kostar nästan 6 miljoner. Ska kommunen dessutom stödja den kommersiella trafiken ekonomiskt beräknar flygplatsbolaget att det kostar ytterligare 500 000 kronor, dvs sammanlagt 6,5 miljoner.

Som det är nu är sägs all personal upp den sista januari.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".