Nordmaling

Val av revisor väcker debatt

Att kommunfullmäktige i Nordmaling igår valde in en revisor som är gift med en av de nyvalda ersättarna i socialnämnden har väckt debatt bland politiker och invånare i kommunen.

Det var under måndagens fullmäktige som Socialdemokraterna utsåg revisorn till kommunrevisor och hans hustru till ersättare i Socialnämnden.

Thomas Johansson är ordförande i Socialdemokraternas valberedning i Nordmaling.

– Det är inte vi som väljer in revisor utan det är nomineringar som är gjorda. Sedan togs det upp att det kanske inte följer riktigt kommunallagen. Då sköt vi upp det valet till fullmäktige för att kontakta den revisionsfirma som kommunen använder. Och de gav ett skriftligt klartecken att det här är inget större problem, säger Thomas Johansson.

Socialdemokraterna i Nordmaling håller fast vid sitt beslut om att revisorn som bland annat har som uppgift att granska socialnämnden har sin fru som ersättare i nämnden. Anledningen säger man är att mannen är både insatt och mycket kunnig i kommunala frågor.

Dessutom är han vald med undantag för granskning av socialnämnden. Vilket betyder att han inte kommer att granska just socialnämnden.

Det som gör frågan mer komplicerad är att mannen och hans fru för drygt att år sedan valt att lämna sina dåvarande uppdrag åt kommunen, när det uppdagades att de brustit i förtroende, som dåvarande kommunalråd Ingemar Sandström uttryckte det.

Och det här är något som många Nordmalingsbor funderar över. Socialdemokraten Gunnar Wiglöv är ordförande i kommunfullmäktige och han tycker att man inte ska döma så hårt.

– Man ska inte slå på folk som redan är slagen ner en gång bara för att de har gjort någon idiotisk grej.

– Tror du nordmalingborna håller med om det du säger?

–  Det kan jag inte svara på, man får alltid både positiva och negativa omdömen, säger Gunnar Wiglöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".