Foto: Tore Meek, Scanpix
Västerbottens län

Dubbelregistering av älgjakt riksdagsfråga

Dubbelregistrering av älgjakt riksdagsfråga
2:07 min

Idag, onsdag, tar riksdagen beslut att se över frågan dubbelregistreringen av älgjakten i fjällvärlden. Svenska samernas riksförbund befarar att detta kan leda till att den samiska jakträtten begränsas.

Jakträtten i fjällen är i varierad grad delad mellan samebyar och markägare - det här slogs senast fast i statens jakt- och fiskeutredning för några år sedan.

Det här betyder att samebyar och övriga jaktlag, som kan bestå av markägare, ortsbor och besökare, kan jaga inom samma områden under samma tidpunkt.

Många menar att detta innebär stora säkerhetsrisker och försvårar älgförvaltningen och riksdagen är därför överens om att se över systemet och landsbygsminister Eskil Erlandsson  (C) välkomnar en översyn. Men Jenny Wik Karlsson menar att dagens modell i alla fall garanterar samebyarnas jakträtt.

Samebyarna har sin starkaste jakträtt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen - många jurdiska experter menar att samebyarna närmast har ensamrätt till jakt på dessa områden, beroende på hur intensivt man nyttjat jakträtten.

På den privata marken ovanför odlingsgränsen är rätten delad och nedanför odlingsgränsen är samebyarnas rätt svagare än markägarens, slog jakt- och fiskeutredningen fast.

För att jämka samman alla intressen och för att delvis möta frågan om dubbelregistreringen föreslog Jakt- och fiskeutredningen att det jakten ska förvaltas i samverkansföreningar mellan markägare och samebyar.

Samebyar och markägare skulle i princip ha lika stort inflytande i dessa samverkansföreningar.

Men någon patentlösning av dubbelregistreringen lyckades inte jakt- och fiskeutredninge presentera - nu vill riksdagen att ett nytt försök görs.

Reporter Jörgen Heikki Sameradion.

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".