Tempelbygge i Fredrika ska marknadsföras med en reklamfilm.
Fredrika

Tempelbygget marknadsförs med film i Asien

Reklamfilm för tempel
1:38 min

En reklamfilm som marknadsför Åsele kommun och det norrländska buddhistiska templet i Fredrika ska locka asiater att skänka pengar till templebygget.

– Vi hoppas ju att vi ska få in pengar till medfinansieringen av bygget, säger kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg som också medverkar i reklamfilmen.

Det har gått drygt sex år sedan de första planerna på att bygga ett tempel i Fredrika presenterades. På platsen finns idag en förberedd markyta för templet och ovanför på en klippa står en buddhastaty där munkar tar emot buddhister och turister under sommaren.

För att få ett nytt tempel uppfört på platsen måste den buddhistiska församlingen samla in fem miljoner kronor. Kommunen tänker står för 700 000 och resten tänker Region Västerbotten och Tillväxtverket skjuta till. Total behövs 10,3 miljoner kronor.

Själva reklamfilmen har kostat runt 10 000 kronor att göra, men den ska inte bara locka bidrag från Thailand utan också lockan nybyggare från Holland.

– Det är den här befolkningsminskningen som har gjort att vi startat ett projekt för att få hit holländska entrepenörer, förklarar kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".