Åsele

Plockarnas ersättning blir mindre än väntat

Bärplockarpengar
1:24 min

De thailändska bärplockarna kommer att få pengar ur den statliga lönegarantin, men det är tveksamt om de kommer att täcka alla de utgifter plockarna har dragit på sig inför resan till Sverige.

Fackförbundet Kommunal vann rättsprocessen för de thailändska bärplockarna hos Lomsjö bär. Det innebär att de 160 bärplockarna från Thailand som blivit utan lön kommer att få pengar från den statliga lönegarantin, 36 000 kronor var.

Men för bärplockaren Wutikorn Premtai är nyheten ändå lite av en besvikelse. Han säger att man måste anta erbjudandet men att pengarna ändå inte räcker för att täcka de utgifter som thailändarna har lagt ut.

Vi jobbade från tidig morgon till sena kvällen, alla dagar i veckan, i flera månader...det hade varit bra om vi hade fått övertidsersättning, säger Wutikorn Premtai.

Just övertidsersättningen blev det inget av med, men varje bärplockare får 36 000 kronor inklusive semesterersättning och ränta.

Wutikorn säger att det kanske bara blir 11 000 kronor kvar, när skatt och kostnader för mat och bensin är betalt.

Det är alltså fackförbundet Kommunal som drivit frågan tillsammans med LO-TCO.s rättsskydd gentemot konkursförvaltaren.

Per Holmström, ombudsman på Kommunal säger att han är nöjd med utfallet, och det är också de bärplockare han varit i kontakt med, säger han:

- Min uppfattning är att de var nöjda med det vi hade gjort. Sedan har det ju kostat väldigt mycket pengar att komma hit och att vinsten har kanske inte blivit så stor som de önskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".