1 av 4
Jerker Persson, projektledare på Trafikverket. Foto: Anna Burén/SR
2 av 4
Vägbygget i korsningen Kolbäcksvägen-Tomtebovägen. Foto: Anna Burén/SR
3 av 4
Bilköer vid vägbygget på Kolbäcksvägen. Foto: Anna Burén/SR
4 av 4
De provisoriska trafikljusen i korsningen. Foto: Anna Burén/SR
Umeå

Trafikkaos minst en vecka till

Trafikkaoset fortsätter
1:39 min

Trafikkaoset vid Kolbäcksleden i Umeå är idag värre än tidigare och även någon vecka framöver måste bilisterna räkna med extra långa köer. Orsaken är man tillfälligt dragit om korsningen Kolbäcksvägen-Tomtebovägen och ännu inte fått trafikljusen på plats.

- Vi har lagt om trafiken i korsningen och man har provisoriska trafikljus. Förhoppningsvis om en vecka ungefär kommer detta vara omlagt med andra trafikljus så att trafiken ska flyta något smidigare. Men det kommer vara köer fortsättningsvis också, säger Jerker Persson, projektledare på Trafikverket.

Redan vid tvåtiden på eftermiddagen idag stod långa rader med bilar på tomgång vid korsningen upp mot Tomtebo och värre blir det i rusningstid. I morse var det uppemot en kilometers kö och både Umeå Kommun och Trafikverket har idag fått in klagomål från bilister.

Orsaken till att man dragit om korsningen är för att kunna bygga två cykel- och gångtunnlar och än så länge har man bara provisoriska trafikljus på plats som inte kan reglera trafiken lika bra.

Jerker Persson tror att problemet med trafikljusen ska vara löst inom någon vecka. Men långsam trafik på Kolbäcksleden kommer det att vara ända tills ombyggnationen är klar nästa höst.

Gratis bussar från Tomtebo

För att minska bilköerna har Trafikverket och Hållbart Resande har satt in tio extrabussar om dagen mellan Tomtebo och Vasaplan. Man erbjuder också alla bilister på Tomtebo att prova bussen gratis. Det här har gett effekt men bilköer blir det ändå. Och Jerker Perssons tips till bilisterna är enkelt.

- Starta tidigt, eller ta bussen, säger Jerker Persson, projektledare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".