Skellefteå

Trafikverket öppnar för andra E4-alternativ

Skellefteåprojektet
1:44 min

Östra leden är inte längre det enda alternativet för en ny dragningav E4:an förbi Skellefteå. Nu öppnar trafikverket för andra alternativ. Det framgår av det pågående Skellefteåprojektet.

– Sedan i våras har vi träffat allmänheten i ett infomöte och då framgick det klart att åtminstone de som bor längs med Östra leden inte vill att E4 ska gå där.  Då beslutade trafikverket att ta upp två korridorer till , som var mer eller mindre bortvalda i förstudien, nämligen Tuvan och Gunsa. Så nu är de tillbaka i utredningen, säger projektledaren Kristina Björling Franke.

De mest akuta miljö och trafikproblemen finns längs E 4:an genom centrala Skellefteå.

I genomsnitt passerar här 24 tusen fordon per dygn, men bara cirka 1900 fordon är så kallad genomfartstrafik som passerar Skellefteå.

Och i Skellefteåprojektet ska också försöka att få Skellefteborna att lämna bilen och istället promenera, cykla eller åka buss.

Nollalternativet innebär att E4 an blir kvar där den är idag med vissa förändringar som rondeller och en eventuell nedsänkning.

Dessutom finns alternativen att dra E 4 :an via Östra leden,via Tuvan och via Gunsen.

Tuvan och Gunsen hamnar längre från centrum och är enligt Trafikverket sämre alternativ.

– Det kommer att gå väldigt få fordon på dem enligt våra trafik prognoser och det kommer att bli svårt att lönsamhet i dem, säger Kristina Björlig Franke.

Men en ny E 4 :a genomfart genom Skellefteå verkar ändå vara avlägsen.

– Ja, den ligger ju inte i våra planer fram till 2021. Så har de som prioriterar i staten, i regeringen bestämt. Men vi reviderar ju våra planer, till exempel 2014 är nästa gång vi reviderar och då får vi se vad som händer, säger Kristina Björling Franke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".