Flygfoto över deltat där effekterna av muddringen syns. Foto: Lars Lind.
Umeå

Otillåten muddring i Umeälven

Länsstyrelsen har gjort en omfattande genomgång av naturreservatet i Umeälvens mynning, och konstaterar att flera fastighetsägare har genomfört otillåten muddring och har alldeles för skräpiga tomter.

Man har flygfotograferat och dokumenterat flera fall där fastighetsägare genomfört otillåten muddring.
Länsstyrelsen ska nu via brev till fastighetsägarna påpeka detta och man ska dessutom be en del fastighetsägare att städa upp på sina tomter.

– Deltat är ett eldorado för det stadsnära friluftslivet, väldigt många fåglar och andra djur och växter. Det som händer i strandområdet har stor påverkan på den fortsatta utvecklingen i deltat, säger biträdande naturvårdschef Kajsa Berggren.
– Det är också därför vi har genomfört en omfattade genomgång av strandområdet. Reservatet gränsar till mer än 200 privata fastigheter. Vi informerar nu alla dem om våra iakttagelser via brev, för ett 50-tal personer innebär det att de också kommer att behöva ta bort privat egendom från reservatet eller återställa den allmänna stranden, säger Kajsa Berggren.

Flygbilder och besök på plats
Reservatet har inrättats för att älvdeltat med sina höga naturvärden ska kunna utvecklas naturligt men också för att tillgodose friluftslivet i närheten av Umeå.
– För att garantera att förutsättningarna för reservatet bibehålls har vi som förvaltare genomfört en omfattande genomgång av strandlinjen med hjälp av flygbilder och besök på plats. Vi har då identifierat det som inte är förenligt med reservatets syften och som strider mot rådande lagstiftning, berättar Kajsa Berggren.

50-tal fastighetsägare måste ”städa”
– Under tillsynsarbetet har vi identifierat både stort och smått. Och för majoriteten av angränsande fastigheter finns det inget att anmärka på. Men vid andra fastigheter har det genomförts åtgärder som på ett negativt sätt påverkar reservatets möjlighet till en naturlig utveckling och möjligheterna för det rörliga friluftslivet, fortsätter Kajsa Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista